Met 'Mijn ATAG' is al jouw apparaat informatie opgeslagen op een plek. Erg handig als je een storing wilt melden, nieuwe apparaten wilt registeren of meer informatie zoekt over je apparaat.

De voordelen van een 'mijn ATAG' account:
* registreer jouw apparaat en activeer Garantie Plus!
* meld jouw storing snel en eenvoudig
* vind informatie over jouw apparaat

Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Veelgestelde vragen doorzoeken

Alles uit één stoomoven

Alles uit één stoomoven

Een heel belangrijk voordeel van stomen is dat het proces heel beheerst verloopt. Het kan niet zo snel te hard gaan. Het eten kan niet overkoken of aanbranden. Stomen is dus uiterst eenvoudig en wordt nog gemakkelijker wanneer de hele maaltijd in de stoomoven wordt bereid. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Er zijn alleen een paar aandachtspunten waar u op moet letten.

Wanneer een hele maaltijd in de stoomoven staat en de timer is ingeschakeld, is de keuken en de niet gebruikte kookplaat zo schoon en opgeruimd. Simpel, makkelijk en snel!

De stoomtijd

Ieder ingrediënt heeft zijn eigen stoomtijd. Producten met een langere stoomtijd worden het eerst in de oven geplaatst en de producten met de kortste stoomtijd het laatst. Hierbij maakt u gebruik van de verschillende ruime stoomschalen. Door ingrediënten die wat langer nodig hebben wat kleiner te snijden, kan hun bereidingstijd worden verkort.  

Heeft u nog niet zo veel ervaring met stoomtijden van ingrediënten? Dan kunt u bepaalde producten voorgaren. Plaats deze dan pas de laatste 10 minuten bij de rest in de stoomoven.

De temperatuur

Voor aardappelen, groenten, vlees en gevogelte is de meest efficiënte temperatuur om te stomen 100 graden. Een lagere temperatuur kan ook, maar dan duurt de garing iets langer. Vis blijft sappiger bij een stoomtemperatuur van 80 graden. Gaar groenten en aardappelen al wat voor op 100 graden. Na het erbij plaatsen van de vis schakelt u de stoomtemperatuur terug naar 80 graden.

Smaakoverdracht

De stoomtechniek staat erom bekend dat er tijdens het stomen geen smaakoverdracht plaatsvindt. Echter, vocht dat op het koude product condenseert en eraf druipt, kan wel wat smaak bevatten. Bijvoorbeeld die heerlijk geurende sesamolie, wat knoflook aroma of die lekkere marinade. Ligt een product in een gesloten stoomschaal, dan blijft het vocht in de stoomschaal gevangen. Ligt een product op een geperforeerde stoomschaal (zonder het gebruik van de dichte stoomschaal als lekbak), dan zal dat vocht er uitlekken. Hier kunt u mooi gebruik van maken. Door bovenin bijvoorbeeld de gemarineerde kip te plaatsen in de geperforeerde schaal en onderin de groenten in een gesloten schaal. Extra smaakmakers voor de groenten heeft u dan niet meer nodig.

Alles in één schaal

Het is juist zo gemakkelijk om groenten gecombineerd met vlees, vis of gevogelte in één grote schaal in de stoomoven te bereiden. Zoals grote, met knoflookolie ingewreven, stukken pompoen waarop heerlijk mals, gemarineerd kippendijvlees ligt.

Neemt u wel het volgende in acht:  voor de bereidingstijd maakt de hoeveelheid in de stoomoven niet uit, maar stapel niet te veel op elkaar. Plaats de ingrediënten zo, zodat de stoom altijd goed om de ingrediënten kan blijven circuleren. Zo stoomt alles goed gaar.

faqImage

Faq | ATAG