Met 'Mijn ATAG' is al jouw apparaat informatie opgeslagen op een plek. Erg handig als je een storing wilt melden, nieuwe apparaten wilt registeren of meer informatie zoekt over je apparaat.

De voordelen van een 'mijn ATAG' account:
* registreer jouw apparaat en activeer Garantie Plus!
* meld jouw storing snel en eenvoudig
* vind informatie over jouw apparaat

Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Wijn bewaren? Deze tips moet je weten!

Wijnliefhebbers weten dat het bewaren van wijn een kunst op zich is. De juiste temperatuur en omgeving zijn cruciaal voor de optimale rijping en smaakbeleving van wijn. In deze blog delen we essentiële tips voor het bewaren van wijn. Onze ultieme aanbeveling: gebruik een wijnklimaatkast om wijn langer goed te houden.

Temperatuur wijn bewaren

De bewaartemperatuur is een van de belangrijkste factoren voor de kwaliteit van jouw wijn. De ideale temperatuur is afhankelijk van het type wijn. De manier waarop een wijnfles bewaard wordt, heeft invloed op het behoud van aroma's en smaken. Dit is de ideale bewaartemperatuur voor rode, witte en roséwijnen:


Rode wijn bewaren

Voor het bewaren van rode wijn wordt een bereik tussen 12°C en 18°C aanbevolen. Dit omvat populaire rode variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir.

Witte wijn bewaren

Witte wijn behoudt zijn frisheid het beste bij koelere temperaturen, idealiter tussen 7°C en 13°C. Dit geldt voor variëteiten zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling.

Roséwijn bewaren

Roséwijnen worden het best bewaard bij temperaturen vergelijkbaar met witte wijnen, tussen 7°C en 13°C. Deze lichtere wijnen zijn perfect voor warmere dagen.


Invloed van de juiste schenktemperatuur

Naast de bewaartemperatuur, heeft ook de temperatuur waarop wijn wordt geserveerd een grote invloed op de smaak. Bij lage temperaturen komen de zuren sterker naar voren. Hierdoor smaakt de wijn frisser, maar aroma's kunnen onderdrukt worden. Bij hogere temperaturen komen aroma's beter vrij, maar kan de wijn te alcoholisch of bitter smaken.
Ook beïnvloedt de serveertemperatuur de zoetheid; koude wijn smaakt minder zoet, warme wijn smaakt ronder.
Het is dus belangrijk om wijn op de juiste temperatuur te serveren. Op die manier blijven de zuren, tannines, alcohol en aroma's in balans. Vermijd snelle schommelingen qua temperatuur, zoals in de koelkast.

De ideale schenktemperatuur voor wijn

  • Rode wijn: Standaard 16 tot 17 °C. Voor lichte, fruitige rode wijnen, zoals een rode Loire wijn, mag de temperatuur ook iets lager zijn. Volle, robuuste wijnsoorten kan je ook op 18 graden schenken.
  • Wit en rosé: Standaard 10 tot 11 °C. Een gewone koelkast koelt te sterk, waardoor witte en rosé wijn te koud worden geserveerd. Dit zorgt ervoor dat de zuren te sterk overheersen. De wijn blijft hierdoor "gesloten" en je mist de subtiliteiten en rijkdom aan geuren en smaken.

Rode wijn
16 tot 17°C
Witte wijn
10 tot 11°C
Roséwijn
10 tot 11°C

Wijn bewaren in een wijnklimaatkast

We weten nu dat de bewaar- en serveertemperatuur een sterke invloed hebben op de wijnbeleving. Maar hoe kun je de temperatuur van de wijn constant houden? De beste manier om dit te doen is met een wijnklimaatkast.


Wat is een wijnklimaatkast?

Een wijnklimaatkast bewaart je wijnflessen in het perfecte klimaat, bij de ideale temperatuur en luchtvochtigheid. Daarnaast voorkom je hiermee dat tocht, UV-licht en trillingen de kwaliteit van de wijn aantasten. Een echte must-have voor de wijnliefhebber! Veel wijnklimaatkasten beschikken over meerdere klimaatzones, zodat je bijvoorbeeld tegelijkertijd rode en witte wijn kunt bewaren.


De voordelen van een wijnklimaatkast:

Een wijnklimaatkast biedt tal van voordelen:

  • 1. Constante temperatuur: Wijnklimaatkasten zijn ontworpen om een constante temperatuur te behouden. Een normale koelkast wordt zeer regelmatig geopend, wat zorgt voor schommelingen in de temperatuur. Dit kan de smaak van de wijn aantasten. In een wijnklimaatkast kun je de wijn langer bewaren in topconditie.
  • 2. Optimale luchtvochtigheid: Wijnklimaatkasten zorgen voor een optimale luchtvochtigheid van rond de 60-70%. Dit is belangrijk om de kurk soepel te houden.
  • 3. Bescherming tegen licht: Wijnkoelkasten zijn voorzien van UV-beschermende deuren of ramen. Dit zorgt ervoor dat er geen zonlicht bij de wijn komt. Zonlicht kan de smaak van wijn aantasten en zorgt ervoor dat de wijn sneller veroudert. Daarom zit wijn ook in gekleurde flessen.
  • 4. Trillingsvrije omgeving: Trillingen kunnen de smaak van wijn negatief beïnvloeden. Wijnklimaatkasten zijn gemaakt om trillingen te verminderen, zodat de wijn goed kan rusten en rijpen.
  • 5. Flessen horizontaal: Wijnflessen moeten horizontaal worden bewaard zodat de kurk vochtig blijft en niet uitdroogt. Een vochtige kurk voorkomt dat er lucht in de fles komt, wat de wijn zou kunnen bederven. Bovendien helpt horizontale opslag bij het gelijkmatig rijpen van de wijn.

Wijn bewaren? Deze tips moet je weten! | ATAG | atag-nl